728 x 90

Energija za energetiko

Beseda energetika zajema vse dejavnosti pri pridobivanju, razdelitvi in porabi energije. Energetika predstavlja zelo obsežno gospodarsko dejavnost, ki se odvija vsak trenutek na celem planetu.

Običajni zemljani, ki se nikoli ne vprašajo od kod elektrika v domačem vtikaču, bencin na črpalki in plin v štedilniku, se ne zavedajo pomena energetike. Skoraj si ne moremo predstavljati, da bi zjutraj, ko želimo prižgati luč, le-ta ostala temna. Ravno tako nam je jasno, da bo vlak ali avtobus peljal, da bo pozimi v stanovanju ali hiši 200C in da bo v trgovini v zamrzovalniku sladoled. Skoraj ni dejavnosti, pri kateri ne bi bila uporabljena vsaj ena oblika energije.

Poudariti je potrebno, da je energija „kri“ civilizacije, take kot jo dnevno živimo. Ker običajno vsak posameznik skrbi za svoje zdravje bi bilo dobro, da skrbi tudi za „kri“ človeške skupnosti.

Energetika je področje kjer se obrne tudi veliko denarja in kot tako je pod močnim vplivom vseh, ki v proizvodnji, razdelitvi in porabi energentov sodelujejo. Energetski trg, je med največjimi na planetu.

Celoten sklop energetike pa je tudi glavni vzrok okoljskih težav, ki jih imamo ljudje na zemlji. Zemlja kot planet bo naše nespametno ravnanje sicer mirno „preživela“, le mi kot vrsta ne bomo. Vsi viri, predvsem pa velik del energetskih, so neobnovljivi in njihova poraba močno vpliva na okolje.

Če si na hitro pogledamo organizacijo družbe v kateri trenutno živimo vidimo, da se večina pomembnih stvari v našem vsakdanu dogaja brez našega vpliva. Odločitve se sprejemajo na nivoju skupnosti, kot so občina, država, zveza držav. Od delovanja upravljavskega mehanizma, je odvisno ali bomo živeli dobro ali slabo.

Če si pogledamo samo energetiko bomo hitro lahko ugotovili, da smo v Sloveniji  in v Evropi močno odvisni od uvoženih fosilnih goriv, predvsem plina in nafte, ter od premoga, ki ga sicer pridobivamo doma in večinoma predelamo v elektriko. Vseh teh neobnovljivih virov je sicer na planetu za dobo ene ali dveh generacij še dovolj, kaj bo pa potem? Vnuki bodo že „tenko piskali“.

Slovensko energetiko vodi državna uprava z vsemi svojimi organi in seveda trgovci z novci. Moramo se zavedati, da nas imajo trgovci in predvsem finančni minister najraje če veliko trošimo. Vsi si pri veliki energetski porabi polnijo mošnjičke in lepo živijo. Vse govorjenje uradnikov in trgovcev o zmanjšanju porabe energije je le sprenevedanje.

Kar se tiče upravljavske strukture, ki jo predstavljata vlada in uradništvo, je le-ta narejena za kratka obdobja – približno za 4 do 5 let. Od njih ne moremo pričakovati kakšnih bistvenih sprememb. Proizvajalci energije in dobavitelji bi najraje večno enako služili, seveda na naš račun, politiki pa dalje kratkoročno sadili rožice.

Kolega je rekel da potrebujemo negawate ne pa megawate!

Izhod iz obstoječega stanja je enostaven. Energijo moramo predvsem bolj pametno uporabljati. Manj moramo trošiti materialne dobrine, ki bi morale biti narejene za dolgotrajno uporabo, manj moramo porabiti energije za transport — ali res potrebujemo češnje iz Čila v januarju? —  in  proizvajati energijo iz obnovljivih virov.

Zavest o nujnosti zmanjšanja porabe energije se mora zasidrati v vsakem izmed nas, če ne želimo, da nam vsakodnevno pulijo denar iz žepa in da obstaja velika verjetnost, da bo naš rodovnik končan pri naslednjem tretjem zapisu.

 

V EU vsak dan uvozimo za 1 milijardo evrov energentov, kar predstavlja polovico dnevenga povpraševanja. Z uvozom zadovoljujemo 90% povpraševanja po surovi nafti ter 66% povpraševanja po plinu.

 

Komentarjev 0
img
Andrej Jordan
uni.dipl.ing.str.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena z *

prekliči

Komentarji: 0

Zadnje objave

Vprašanje

Kaj si mislite o novem spletnem Solidarniku?

Vseh odgovorov: 177


Vsebine

Značke