728 x 90

Preimenovali, a ne odpravili: ICS nadomešča ustavocidno kratico ISDS

Snovalci mednarodnih nesporazumov zavajajo in skušajo s kozmetičnimi popravki vsiliti svoje izkoriščevalsko fevdalno zakonodajo

Ob močnih zadržkih Evropskega združenja sodnikov do mehanizma zaščite investitorjev, ki jih vsiljujejo predlagatelji nesporazumov TTIP, CETA in TISA, Koalicija proti tajnim sporazumom, ki povezuje slovenske nevladne organizacije v boju proti zasužnjenju s strani korporacij, k protestnemu podpisu vabi vse in vsakršne slovenske organizacije, ki ne verjamejo v nezmotljivost računovodskih bogov s kolonialističnimi težnjami. V vsakem primeru je mehanizem za reševanje sporov ICS (prej ISDS) pljunek v oko stoletnim tradicijam reševanja sporov sodnih vej oblast Francije, Nemčije, Britanjije in drugih.

Iz Koalicije proti tajnim sporazumom, ki jo koordinira Andrej Gnezda sporočajo, da se 22. februarja v okviru 12. kroga v Bruslju nadaljujejo pogajanja o nesporazumu TTIP. Obravnavali naj bi tudi novi predlog reforme mehanizma ISDS, ki so ga kozmetično in z namenom vnašanja zmede, preimenovali v ICS. Kot pravi Gnezda «Gre za sistem reševanja sporov med vlagatelji in državo, kjer lahko vlagatelji sprožajo odškodninske spore zoper zakonodajne odločitve držav v okviru arbitražnih tribunalov.»

Koalicija proti tajnim sporazumom v evropsko mrežo aktivistov proti TTIP, CETA in TISA povezuje slovenske organizacije, posamezice in posameznike.vir: www.kpts.si

Najbolj nazoren prikaz zločinskega početja korporacij predstavlja delovanje korporacije Philip Moris, ki je Avstralijo tožila za izgubo narčtovanega dohodka ob vpeljavi protikadilskih zakonov. V primeru s strani mednarodnih finančnih organizacij izropanega Urugvaja,  pa je tobačni mastodont od majhne države zahteval kar 2 mlrd odškodnine. Naj omenimo, da Urugvaj v začetku niti ni imel sredstev za začetek pravne bitke, dokler mu niso na pomoč priskočili mednarodni donatorji. Cene tovrstnih postopkov se lahko povzdignejo v desetine milijonov dolarjev. Avstalska vlada predivdeva, da bo za novo, že drugo tožbo, ki jo je leta 2015 vložil Philip Morris zapravila nekaj čez 31 mio € (50 mio AUD) davkoplačevalskega denarja.

Tobačna korporacija je zaradi uveljavljanja zakonov za zaščito zdravja prebivalcev od Avstralije zahtevala odškodnino zaradi izpada dohodka!

V Koaliciji proti tajnim sporazumom (KPTS) menijo, da novi predlog za reformo ICS vsebuje določene izboljšave v proceduralnem smislu, v vsebinskem pa bistvenega napredka na prinaša oz je celo slabši. Zadržke do novega predloga ima tudi Republika Slovenija oz. Ministrstvo za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo. V vsakem primeru nadsodni sistem ostaja poln lukenj in bo še naprej omogočal zlorabe s strani vlagateljev ter ignorira osnovno dejstvo, da sistem ni potreben saj lahko sodišča ZDA, EU in Kanade uspešno rešujejo potencialne spore.

Zato KPTS vabi vse nevladne, lokalne, nacionalne članske organizacije, da podpišejo izjavo, ki je bila pripravljena pred prihajajočim krogom pogajanj in zahteva izključitev mehanizma ISDS ali ICS iz trgovinskih sporazumov. Podpora izjavi se zbira na mednarodni ravni do 16. februarja s ciljem čim večjega števila podpornikov. Obrazec za podpis izjave se nahaja na dnu spletne strani pod samim besedilom.

 

Komentarjev 0

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena z *

prekliči

Komentarji: 0

Zadnje objave

Vprašanje

Kaj si mislite o novem spletnem Solidarniku?

Vseh odgovorov: 177


Vsebine

Značke