728 x 90

Program transparentnosti pripravljen

Solidarnost je ob razpravi o proračunu županu posredovala program transparentnosti. Med drugim program predvideva vpeljavo občinskega supervizorja, se pravi niza ukrepov, ki bodo omogočili, da bodo občankam in občanom prek enega klika dostopni podatki o tem, kaj, koliko, komu in zakaj občina nakazuje svoja sredstva.

Program predvideva tudi posebno spletno aplikacijo, ki omogoča vpogled v napredovanje posamezne občinske investicije. Če bodo predlogi dobili podporo, bodo javnosti na vpogled redna poročila o prejemkih vodstva občine, javnih zavodov in podjetij, v katerih ima občina svoj lastniški delež, rezultati vseh javnih razpisov ter vseh pomembnejših kadrovskih odločitev.

Vpeljevanje transparentnosti ne zahteva velikih finančnih vložkov. Mestna občina Novo mesto ima namreč že zdaj zelo dobro urejen informacijski sistem, ki bi zahteval zgolj nekaj nadgradenj, da bi bili omenjeni podatki na spletnih straneh občine dostopni vsakemu občanu. Po drugi strani pa ima transparentnost poslovanja velike pozitivne učinke na javne finance. Zmanjšuje korupcijska tveganja in vpliva na to, da se denar občank in občanov dejansko porabi za njihove potrebe. Poslovanje »pod mizo« je sistemsko onemogočeno, kar pomeni, da je uveljavljanje zasebnih interesov pri delitvi skupnih sredstev zelo oteženo.

Program je prirapavljen a ni dokončen. Dopolnjen bo z mnenji občank in občanov ter stroke s področja transparentnosti poslovanja in boja proti korupciji.

 

Nekateri predlagani ukrepi iz programa transparentnosti:


  • Dinamični proračun, ki omogoča sledenje porabi/izvrševanju (kaj, koliko, komu, zakaj).
  • Objava vseh sklenjenih pogodb nad določeno vrednostjo.
  • Redna letna objava 50 največjih dobaviteljev mestne občine.
  • Aplikacija, ki javnosti omogoča vpogled v napredovanje posamezne investicije.
  • Redna objava poročila o višini plač poslovodstev v širši občinski sferi.
  • Objava rezultatov vseh razpisov, s kriteriji in obrazložitvami.
  • Objava vseh pomembnejših kadrovskih odločitev.
Komentarjev 0

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena z *

prekliči

Komentarji: 0

Zadnje objave

Vprašanje

Kaj si mislite o novem spletnem Solidarniku?

Vseh odgovorov: 177


Vsebine

Značke