728 x 90

Svetniška pisarna Solidarnost Novo mesto zaživela

Vsak prvi torek v mesecu, od 10. do 12. ure pa tudi po dogovoru, se občanke in občani srečujejo z izvoljenima občinskima svetnikoma Solidarnosti Novo mesto Urošem Lubejem in Nino Jakovljević. Svetniški skupini zaupajo svoja vprašanja, dajejo pobude ter jima predstavljajo svoje težave. Svetniška pisarna deluje v starem mestnem jedru na Čitalniški ulici 2 ob Sokolskem domu. Pisarna svetniške skupine je bila slavnostno odprta 29. maja 2015 in je del projekta Od ljudi za ljudi, ki ga izvaja Solidarnost Novo mesto.

Ob fotografijah: Utrinki s slavnostnega odprtja svetniške pisarne.

Pogovorni večer: divja odlagališča

Solidarnost je 13. maja 2015 organizirala predavanje z naslovom Divja odlagališča ali o tem, kaj lahko sami storimo za sonaravni razvoj. Pogovor je vodil okolijski aktivist Zdravko Damjanovič. Ta je v okviru ekološke akcije Očistimo Slovenijo skupaj s soprogo začel s prostovoljnim popisovanjem divjih odlagališč na območju občine Novo mesto. Evidentirala sta kar 165 od 243 divjih odlagališč v občini Novo mesto. Cilj projekta Ekologov brez meja je popisati vsa divja odlagališča v Sloveniji ter s tem olajšati boj za zdravo in zeleno Slovenijo.

Dejavni na 2. noči nakupov

Z odprtjem fotografske razstave Protesti 2012–2013 se je tudi Solidarnost udeležila uspešne akcije oživljanja mestnega jedra Noč nakupov. Številni obiskovalci so si v svetniški pisarni 2. oktobra 2015 ogledali razstavo Boruta Peterlina in Bojana Stepančiča. Tema razstave je bilo vstajniško vrenje, ki je leta 2012 in 2013 potekalo v številnih slovenskih mestih, tudi v Novem mestu.

Ogroženim žabicam pomagali tudi Novomeščani

Od 25. do 28. marca so Novomeščani pod okriljem Solidarnosti prvič sodelovali v vseslovenski akciji Pomagajmo žabicam. Namena akcij, ki potekajo v marcu, sta pomagati žabicam čez cesto, da lahko varno nadaljujejo svojo pot do mrestišč, ter preprečiti, da bi se njihova populacija kritično znižala. Žabice namreč spomladi zapustijo prezimovališča in se napotijo proti ribnikom in mlakam, kjer odložijo nov zarod. Pri tem jih približno polovica pogine pod avtomobilskimi kolesi. »Čeprav se zdijo žabe nadloga, so v resnici koristna bitja, tudi za človeka. V Sloveniji so na seznamu zavarovanih živalskih vrst,« je pojasnila aktivistka za pravice živali in članica strokovnega foruma svetniške skupine Neža Rustja. Črnih točk, kjer umirajo žabice, je pri nas precej, naši aktivisti so izbrali traso na cesti Žaga Poganci–Stranska vas ter traso v Dolenjskih Toplicah. Tovrstne akcije so del uresničevanja vizije v sonaravni razvoj usmerjene družbe, ki jih v občinskem svetu zagovarja Solidarnost.

Naši občani množično solidarni z begunci

Za razliko od zmedene in nepripravljene reakcije evropskih oblasti, ki ima posledico v humanitarni krizi na mejah in varnostni pomisleki pri nekaterih prebivalcih, so se Novomeščani in Dolenjci organizirano, disciplinirano in množično odzvali na poziv k zbiranju pomoči za begunce. 20. septembra je akcija zbiranja potekala tudi v pisarni svetniške skupine Solidarnost. V samo nekaj urah je več deset občank in občanov pripeljalo polne avtomobilske prtljažnike z vodo, hrano, higienskimi pripomočki in toplimi oblačili. Pomoč so solidarniki ustrezno razvrstili in jo dostavili v zbirni center v Brežicah. Številni novomeški prostovoljci, med njimi tudi svetnica Nina Jakovljević, so se odpravili na mejo, kjer so skrbeli, da je pomoč prišla v roke tistim, ki jo potrebujejo.

Komentarjev 0
img
Uredništvo
Solidarnost Novo mesto

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena z *

prekliči

Komentarji: 0

Zadnje objave

Vprašanje

Kaj si mislite o novem spletnem Solidarniku?

Vseh odgovorov: 177


Vsebine

Značke