728 x 90

Varčevalni ukrepi le za navadne državljane?

Medtem, ko so ljudje demonstrirali proti plenilski politični eliti, se je v akademski sferi vzporedno in v bolj ali manj vzajemnem sožitju s skorumpirano politično elito, razbohotila enaka plenilska akademska elita.

In to je tisto, kar imamo sedaj na oblasti. In zato ne čudi, da izvaja enako politiko in da je tudi politična kultura približno na enakem nivoju. Celotna zgodba s stranko Mira Cerarja se čedalje bolj izkazuje za veliko prevaro. Namreč, več kot očitno je, da so ljudje mislili, da volijo nove obraze - v resnici pa so izvolili tisto isto elito, proti kateri so protestirali pred nekaj leti. To je taista elita, ki se je do sedaj pač skrivala v varnem zavetju univerz in fakultet.

Dodatki za stalno pripravljenost so nedopustni, ministri bi morali oditi, tako ali drugače. Medtem ko je bila velika večina učiteljic in učiteljev v slovenskem šolstvu skorajda desetletje tarča strogih varčevalnih ukrepov, tudi zniževanja plač, medtem ko mnogi delajo za določen čas, po sramotnih pogodbah, medtem ko se je študentom marsikje povišala vpisnina in se znižala kakovost predavanj, si je univerzitetna elita, se pravi en majhen del rektorjev, dekanov in poddekanov in profesorjev, izplačevala visoke avtorske honorarje in sedaj še sramotne dodatke za stalno pripravljenost.

Varčevalni ukrepi očitno veljajo samo za navadne državljane, tisti, ki so pri koritu, tudi pri univerzitetnem, pa vedno najdejo način, kako denar prekanalizirajo v svoje žepe. Miro Cerar reže vejo, na kateri sedi. Dejstvo je, da je zaupanje ljudi na zadnjih volitvah pridobival z izjavami o moralnih načelih in pravni državi. S tem, ko tolerira protipravno in protimoralno delovanje zlorablja zaupanje, ki mu je bilo dano na volitvah leta 2014.

Rešitev: resnična transparentnost!

Rešitev: resnična transparentnost! Če bi bila Mramorjeva odločitev, da sebi in drugim izplača dodatke za stalno pripravljenost v istem hipu, ko je bila sprejeta, hkrati tudi objavljena na spletnih straneh fakultete oziroma univerze, bi bila stvar razčiščena v istem hipu.

Komentarjev 0
img
Uroš Lubej
učitelj, aktivist, mestni svetnik

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena z *

prekliči

Komentarji: 0

Zadnje objave

Vprašanje

Kaj si mislite o novem spletnem Solidarniku?

Vseh odgovorov: 177


Vsebine

Značke