728 x 90

Za resnične spremembe

Uroš Lubej Foto: Facebook

Na lokalnih volitvah v Mestni občini Novo mesto je pred dobrim letom prišlo do preobrata.

Strukture, ki je občini vladala več kot desetletje, skoraj ni več. V občinskem svetu je nekaj novih list in strank, v rotovžu nov župan. Vendar »novi obrazi« še ne bomo prinesli resničnih sprememb, če ne bomo sposobni vpeljati sistemskih rešitev, ki bodo vzpostavile novo politično prakso. Novi politiki se bodo kaj kmalu navzeli starih vzorcev, čisto bo postalo umazano, začetna zagnanost se bo umaknila vladavini obstoječega.

Solidarnost je stranka, ki je nastala iz številnih gibanj in posameznikov, ki imajo svoj izvor v množičnih protestih v letih 2012 in 2013. Vstaje so zatresle Slovenijo in odprle možnost za spremembe. Vsem, ki smo iz civilne družbe prešli v politiko, so naložile dolžnost, zvestobo dogodku in zavezanost upanju, ki je izhajalo iz ulic in s trgov.

Ne gradimo gradov v oblakih. Ne verjemimo več v prazne besede o etiki in morali. Ne razmišljajmo več toliko o tem, ali smo desni ali levi. Izhajajmo iz trenutka tukaj in zdaj, delujmo v tej politični, gospodarski in kulturni realnosti. Iščimo sistemske rešitve, gradimo na dobrih praksah sedanjosti in bodimo kreativni pri iskanju rešitev za družbo prihodnosti. Včasih pa zahtevajmo tudi nemogoče, saj je naš končni cilj skupnost pravičnosti in solidarnosti.

Na podlagi volilnega izida s svetnico Nino Jakovljević zastopava voljo volivk in volivcev, izraženo 5. oktobra 2014. Pred vami, drage bralke, cenjeni bralci, občanke in občani, je poročilo o našem delu, delu svetniške skupine Solidarnost Novo mesto, njene strokovne in aktivistične skupine. V obliki člankov, intervjuja in komentarja poročamo o naših pobudah, stališčih, o naši viziji in programu.

Prihodnji meseci so za našo občino zelo pomembni. Občinski svet, najvišji organ Mestne občine Novo mesto, namreč sprejema proračun za prihodnji dve leti. Solidarnost Novo mesto je v razpravo vložila številne predloge. Preveč jih je, da bi jih tukaj vse temeljito predstavili. V tej posebni izdaji se osredotočamo na tiste predloge, ki v občino prinašajo nekaj novega, resnično transparentnost, vključevanje občank in občanov ter sonaravni razvoj.

Nobena od teh sistemskih rešitev ne bo bistveno obremenila občinski proračun ( = našega skupnega denarja). Z njimi ne bomo obremenili niti zdajšnje niti prihodnje generacije. Ne pomenijo korupcijskih tveganj – ravno nasprotno, korupcijska tveganja onemogočajo. Gre za rešitve, ki zahtevajo skromna sredstva, imajo pa velike, otipljive in dolgoročne rešitve. Prepričani smo, da bo občina dovolj pametna, da bo znala ne samo graditi ceste in kanalizacije (tu se velikokrat izkaže, da se projektov ne lotevamo dovolj premišljeno), ampak da bo znala »graditi« tudi pametno in mehko; od spodaj in »zeleno«, da bo delovala ne samo oblastniško, ampak da bo vključevala voljo ljudi in skupnosti.

Spoštovane občanke in občani, prepričani smo, da je naša dolžnost, da vas temeljito in dovolj pogosto obveščamo o tem, kaj smo naredili. Zato je pred vami poročilo o našem delu. Veseli bomo, če se boste na naše poročilo odzvali aktivno, z vprašanji, s pobudami in z mnenji.

Pa srečno!

Komentarjev 0
img
Uroš Lubej
učitelj, aktivist, mestni svetnik, član predsedstva stranke Solidarnost

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena z *

prekliči

Komentarji: 0

Zadnje objave

Vprašanje

Kaj si mislite o novem spletnem Solidarniku?

Vseh odgovorov: 177


Vsebine

Značke